Avucumuzun İçindeki Zindelik

Herkes birbirinden öneri istiyor. Bir grup da baharın gelmesiyle kışlıklarla birlikte takviyelerini rafa kaldırma niyetinde. Peki doğru olan ne?
Mental ve fiziksel olarak sürekli koşturmaca içinde olduğumuz günlerde, besinlerin yeterli olmadığı noktada vücudumuzu güçlendiren takviyelerle ilgili kafamızda çok soru işareti var. En doğru cevapları almak için işin uzmanı rejeneratif tıp doktoru Nurhayat Gül’ün kapısını çaldık.
*Cosmo’nun Notu
Vitamin ve takviye kullanmadan önce gerekli kan testlerini yaptırdıktan sonra doktorunuza danışmanızı tavsiye ederiz. Ne de olsa hepimizin vücudu biricik, her ihtiyaç da farklı.
Vitamin ve takviyeler hep hayatımızdaydı ama son dönemde bu konu hiç olmadığı kadar revaçta. Sizce vitamin ve takviyelere karşı artan ilginin sebebi nedir?
Bundan 15-20 yıl önce hayatımızda B12, C vitamini, demir ve bebeklerin mutlaka kullanması gereken D vitamini vardı. Şimdi aldığımızda sağlıklı olacağımızı düşündüğümüz sayamayacağım kadar çok vitamin ve takviyenin konuşulduğu bir dünyadayız. Bunun en büyük sebebi hepimizin ortak travması olan pandemi. Pandemiden sonra sağlık konusunda farklı bir bilinç oluştu. Uzun ve sağlıklı ömür anlamına gelen ‘longevity’ kavramının da hayatımıza girdiği bu günlerde vitamin ve takviyeler hiç olmadıkları kadar popüler ve sayıları sürekli artıyor.
Vitamin ve takviye kullanımının yaşı var mı?
Vitamin ve takviyeleri yaşlı, genç, çocuk diye ayırmak mümkün ama kişiselleştirdiğimiz zaman yine de kendi aralarında farklılıklar gösterecektir. Örneğin eskiden çocuklar için D vitamini ve demir ihtiyacı vurgulanırdı. Ancak artık zekâları ve gelişimleri için Omega yağları ve multivitamin takviyelerini konuştuğumuz bir evredeyiz.
Herkesin D Vitamini İhtiyacı Farklı
Mevsimlere göre neleri kullanmalıyız?
Mevsimlerin etkilediği en önemli vitamin D vitamini elbette. Yaz aylarında güneşin varlığında eksikliğini yaşamayız sanıyoruz ancak yaşayabiliriz. Ayrıca herkesin ideal düzeyi sağlaması için alması gereken doz farklı olabilir. Kimilerinin yaz aylarında D vitamini almasına gerek olmazken, kimilerinin kış mevsiminde olduğu gibi kullanmaya devam etmesi gerekir.
Herkes sosyal medyada magnezyum övüyor. Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?
Magnezyumun vücutta eksikliği sinsi bir durum çünkü kan testiyle eksikliğini ortaya koyamıyoruz. Ve magnezyumun vücutta hemen her şeyin doğru çalışmasını sağlamak konusunda çok elzem olduğunu biliyoruz.
Hormonal takviyelerle ilgili ne düşünüyorsunuz?
İlerleyen yaşla beraber erkek ve kadında değişen hormonların yıkıcı etkilerinin olduğunu fark ettiğimiz bir dönemdeyiz. Kırklı yaşlardan itibaren cinsiyet hormonlarının koruyucu etkilerinden yararlanmak önemli. Tıp bu konuyu çok ihmal etti ve yirmi beş yıl boyunca kadınları riskli bir durumda bıraktı. Ama artık biyolojik olarak özdeş hormonların kullanımının bir seçenek değil, gereklilik olduğunu düşünüyoruz.
Son dönemde herkes birden fazla vitamin ve takviye almaya başladı. Bu konuda okurlarımıza bir tavsiyeniz olur mu?
Bazı sağlık influencer’larının kullandığı çeşitliliği gördükçe sayısı artan vitamin ve takviyeler dünyasında yolumuzu bulmak kafa karıştırıcı olabilir. Burada önemli olan düzenli aralıklarla yapılan metabolik ve hücresel testlerin ışığında size özel bir yol haritasının çıkarılması.
Metabolik sağlık, bağışıklık, bağırsak sağlığı, cilt, saç, tırnak, kas ve kemikler, beyin ve hücresel etkili bir dolu vitamin ve takviyeden size uygun olanları bulmak, dozlarını ayarlamak için doktorunuzla birlikte hareket etmeniz verebileceğim en doğru tavsiyedir.
Aşırı Doza Dikkat
Vitamin ve takviyelerin yanlış kullanımı nelere sebep olabilir?
D vitamini, bakır, çinko gibi takviyeleri kullanmadan önce başlangıç değerlerinin ölçülmesi çok önemli. Yoksa zehirlenme durumlarıyla karşılaşmak çok olası. Ayrıca günlük olarak alınması gereken miktarlara uymak önemli. Çok sayıda vitamin ve takviye alıyorken aşırı doza dikkat edilmeli.
Önemli olan düzenli aralıklarla yapılan testlerin ışığında size özel bir yol haritası çıkarılmasıdır.
Şu an kimsenin radarında olmayan fakat sizin önerebileceğiniz bir takviye var mı?
Son zamanlarda benim hayatıma dahil ettiğim takviye, hakkında yanlış önyargılar olduğunu düşündüğüm, kreatin monohidrat’tan bahsetmek istiyorum. Özellikle kas geliştirme sporu yapanların favori takviyesi olan kreatin, kas ve beyin sağlığına olan pozitif etkileri nedeniyle ve belirli güvenli dozlarda, böbrekleri olumsuz etkilemediği anlaşıldığı için benim için "alınması gerekenler" arasında.