Dijital Detoks: Şimdi O Telefonu Sakince Yere Koy ve Detoksa Başla!

Telefona ya da bilgisayara bakarak kaç saat geçiriyorsunuz, biliyor musunuz? Biz de bilmiyoruz ama kesin çoktur. Şimdi artık sadeleşme ve dijital detoksa girip gerçek hayatın eğlencesine katılma zamanı.
YAZAR:
dijital-detoks.png
Getty Images

Hayatımda en çok işime yarayan, önümü açan şeylerin sadeleştirme ve azaltmayla geldiğini fark ettim bir süredir.... Bir anlamda küçülerek büyüyorum yani. Kullanılmayan eşyalardan, işlevini kaybetmiş ilişkilerden, beni yoran duygu ve zihin hallerinden, fazlaca yapılanlardan, gereksiz zaman, enerji ve emek verdiklerimden, tarihi geçmiş, kullanılmayan, biriktirdiğim her şeyden arındım, arınıyorum. Eminim koca zaman zaman Z raporları alıp yeni kararlar veriyorsunuz. Peki bu sefer gerçekten yeni bir sen için seni yoran şeyleri bırakmaya ne dersn? Bu proje, A’dan Z'ye tazelenmenizi sağlayıp o çok istediklerinize de alan açacak. Mesela bunlardan en önemlisi, durmadan azaltmam lazım, daha az zaman harcamam lazım, bu sefer kesin azaltıyorum deyip yine içine düştüğünüz dijital dünya. Şimdi gerçekten dijital detoksa girmek isteyenler, yanıma sıralansın.

Arka planda pencere açık, müzik nereden geliyor bilmiyorum, çöküş molası alıp duvara bakmak istiyorum, beyin sisi, tepişen atlar, vaktim yoklar ve her şeyden kaçıp gitmek istiyorumlar arttıysa ya da daha güzeli nasıl olur diyorsanız bence tam zamanı...

Dijital Fırtınadan Korunun 

GettyImages-1395510418.jpg
Getty Images
  1. Akıllı telefon, tablet, bilgisayar, televizyon... Yatak odanıza dijital, elektronik, elektromanyetik fırtına yaratacak cihaz sokmayın, varsa da hemen başka yere. Uyandığınızda ilk yaptığınız bunları kontrol etmekse ilk bir saat dişinizi sıkın ve yerine faydalı başka bir şey koyun.
  2. Ekran sürenizi belirleyin ve sınırlayın. Bunun için hatırlatıcı bir uygulama ya da saat kurmak faydalı olacaktır. Aynı zaman dilimlerini gözetirseniz işiniz kolaylaşır.
  3. Gün içinde bildirimleri sessize aldığınız bir ‘benim zamanım' yaratın ve kendinize her hafta teknolojiden tamamen uzak bir gün hediye edin. Sürekli ulaşılabilir, hazır olmanız gerekmiyor, dünya siz olmadan da dönebilir ve hayır bir şey de kaçırmıyorsunuz.
  4. Takip ettiğiniz uygulamaları, gruplar ve sosyal medya kaynaklarını sınırlayın. Düşünün bir, gerçekten hangileri daha önemli ve işinize yarıyor?
  5. Sosyal medyayı nasıl kullanıyorsunuz? Faydalı ve işlevsel kısmına odaklanın, dağıtıcı gezintileri, lüzumsuz sohbetleri, beslemeyen içerikleri, peş peşe tıklamalı kısa videoları ve size hizmet etmeyenleri azaltın.
  6. Neyi neden yaptığınızın ve gerçekte neye yaradığının ve projenize uyup uymadığının farkında olun, başlangıçta zor görünebilir ama bir kez buna dikkat verip tekrar etmeye başladığınızda zamanla ustalaşacaksınız.

Dijital Detoks Neden Lazım?

  1. Muazzam bir hız, devasa bir veri akışı ve kolayca ulaşıp tükettiğimiz bir devirde yaşıyoruz. Hepimiz bir ölçüde teknoloji bağımlısıyız, kabul edelim. Oysa hiçbirimizin sinir sistemi bunu sindirip işleyecek biçimde evrimleşmedi. Yani yan etkiler ve faydalı kullanıp sınır çizemediğimiz kısımlar bize KDV olarak dönüyor!
  2. Fazla mavi ışığa ve ekrana maruz kalmak epifiz bezinizi, endokrin sisteminizi, biyolojik saat ve ritminizi, kanser bloklayıcı olup uykunuzu düzenlemekten de sorumlu olan melatoninizi bozuyor!
  3. Serotonin, dopamin gibi mutluluk ve hazdan sorumlu taşıyıcıları sağlıklı, ana kaynaklardan değil, dijitalden emmeye çalışıyoruz. Bu da bizi sahte, çarpık, çabuk tükenen ve yan etkileri bol bir menüye götürüyor!
  4. Zihniniz, durmadan aşırı uyarılmış biçimde çalışıyor, bir türlü rahatlama ve güven hali yaratan para- sempatik sinir sistemine bağlanamıyor. Yani sürekli bir savaş-kaç hali içindesiniz. Bu da stresi artırıp bağışıklığınızı düşürüyor!
  5. Duruş bozukluğu, ağrılar, göz yorgunluğu, baş ağrısı, hareketsiz yaşam ve fazla kilolar da yan etkilerin içinde!
  6. Sanal ilişki ve iletişimi gerçek, daha derin ve anlamlı temasa tercih ettikçe insanı insan yapan nitelikleri ve yetileri gittikçe kaybediyorsunuz!
  7. Gerçek hayatla başa çıkma beceri ve kapasiteniz hem azalıyor hem de yaşamı zaten kaçırıyorsunuz!
  8. Farkında olmadığınız etkileşimler ve benzeşmeler yüzünden özgürlüğünüz ve özgünlüğünüz kısıtlanabiliyor!
  9. Gereksiz zaman, emek, enerji sızıntıları yüzünden verim ve üretkenliğiniz kayda değer biçimde azalıyor!

Olmadı Mı? Tüyoları Oku ve Tekrar Dene

Bir şeyi teorik olarak anlamak ve yapmayı istemekle, gerçekten yapabilmek arasında fark var. Daha önce denedim, istediğim gibi sonuçlanmadı diyorsan şunları kontrol etmekte fayda var.

  1. Yazarak çalışın, listeleyin bu, kafanızda yapacağınız şeyleri eyleme döküp maddeleştirmeniz için önemli bir topraklama adımı.
  2. Türü fark etmez, yeni bir şeye her başladığımızda, süreklilik kazanıp meyve verene kadar sistemimiz her anlamda zorlanır, kazanılmış bir alışkanlığı kötü de olsa bırakmak istemeyebilir ve bunu yaparken de ekstra yüklenir. Bu olduğunda lütfen bunu hatırlayın, bu bir süreç vazgeçmeyin, sonucunda neler kazanacağınıza odaklanın ve her küçük dijital detoks başarınızda kendinizi ödüllendirin.
  3. Dijital zehirlenmenin size sağladığı fayda ya da konfor alanları var mı? Şayet öyleyse bunları bulup dönüştürmeniz, boşalan yere yenilerini koymanız gerekir. Bu faydalı ya da çok isteyip de bir türlü yapmaya zaman, alan bulamadığınız bir şey olabilir.
  4. Bu proje için güçlü ve güçsüz taraflarınızı gözettiğiniz- den emin olan gerçekçi, uygulanabilir, kişiselleştirilmiş, maddeleri, hedefi, başlangıcı ve zaman aralığı net olan bir programınız olsun.
ahu-birlik.webp
Ahu Birlik
Yazar
Usui Reiki Grand Master olan Ahu Birlik, Bodrum Şifa Sanatları Atölyesi'nde eğitmenlik ve rehberlik yapıyor. Cosmopolitan Türkiye'de ise Güzellik & Zindelik kategorisinde içerikler yazıyor.
Haftalık