Unutamadığımız Met Gala Kıyafetleri

2025 Met Gala’ya sayılı günler kala geçmişe doğru kısa bir yolculuğa çıkıyoruz. 
GettyImages-57509353.jpeg
Evan Agostini | Getty Images

Her Mayıs ayının ilk Pazartesi günü gerçekleşen Met Gala için modanın Oscar töreni diyebiliriz. New York’taki Met Müzesi'nde gerçekleşen bu bağış gecesi için çalışmalar aylar öncesinden başlıyor. Bu öyle sıradan bir kırmızı halı değil, davetliler Metropolitan Müzesi'nin merdivenlerini çıkarak kıyafetlerini gösterir. Kimi gecenin temasına uygun giyinir, kimi ise temayı tam olarak anlamamış bir şekilde gelir. O gece için yapılan seçimler uzun yıllar boyunca konuşulur ve akılda kalır. Tabii bizim için de kıyafetleri yorumlamak inanılmaz keyiflidir.

Metropolitan Müzesi'nin içinde bulunan sergi her yıl özenle ve dikkatle kürete edilir, gala gecesinden sonra halka açılır. Tema, her sene tasarımcıları hayal dünyalarının sınırlarını zorlamaya iter. Temanın içinde kendilerine en yakın hissettikleri noktayı ele alan tasarımcıların bir diğer önemli görevi ise doğru ünlüleri seçmektir. Tasarımcılar kendi bakış açılarını yansıtırken tasarlanan her şey özel dikim, mükemmel işçilik ve kusursuz terzilik gerektirir. Yıllar için Metropolitan Müzesi’nin kırmızı halısı birçok ünlü gördü, geçirdi. Bazıları hafızalarda yer edinirken bazılarını ise unutmaya çalışmamız gerekti.

Tüm zamanların unutulmaz Met Gala anlarına bir göz atalım.

Sarah Jessica Parker ve Alexander McQueen, 2006  

Tema: Anglomania: Tradition and Transgression in British Fashion, 2006

Geceye İngiliz tasarımcı Alexander McQueen ile katılan Sarah Jessica Parker, temaya uyan kıyafetiyle İngiliz kültürüne göz kırpıyor. Tül kumaş ve tartan desenini birleştiren bu tasarım gecenin konsepte uyan en şık kıyafetiydi. Sergi, 1976’dan 2006'ya kadar İngiliz modasına ve İngiltere'nin zengin sanatsal geleneklerine odaklanıyordu. 

Amber Valletta 2004, Met Gala

Tema: Dangerous Liaisons: Fashion and Furniture in the 18th Century 2004

Amber Valetta at 2004's Met Gala.jpeg
Getty Images

Ünlü model Amber Valletta 2004 yılında mükemmel tema & tasarımcı uyumunu yakalıyor ve geceye John Galliano etekle korseli bir üst giyerek katılıyor. Marie Antoinette tarzında pudralı bukleleriyle temayı tam olarak benimsiyor. Onun ve Galliano’nun bu yaklaşımından sonra Met Gala’nın temaları davetliler tarafından ciddiye alınmaya başlıyor. 

Güzel bir kıyafet her şey değildir.

Liv Tyler and Stella McCartney, 1999

Tema: Rock Style,1999

GettyImages-635927435.jpeg
Mitchell Gerber | Getty Images

Stella McCartney bir röportajında aslında bu geceye gidip gitmemek konusunda kararsız olduklarını, kıyafetleri olmadığı için evdeki malzemelerle bu tişörtleri yaptıklarını ve ikisinin de ilk Met Galası olduğunu belirtiyor. Rock Royalty yazan bu üstleri Steven Tyler'ın kızı Liv Tyler ve Paul McCartney'nin tasarımcı kızı Stella McCartney dışında başka hiç kimse giyemezdi. 

Lady Gaga, Brandon Maxwell

Tema: Camp: Notes on Fashion, 2019

The-2019-Met-Gala-Celebrating-Camp-Notes-on-Fashion---Arrivals-1147418853_4128x2748.jpeg
Theo Vargo | Getty Images

Camp, varlığını kutlama sanatı sayılırken, abartıyı ve etiketleri bir kenara bıraktığın bir konsepttir. Lady Gaga da tam olarak bunu yaptı ve Camp konseptini anlamayan herkese CAMP101 dersi verdi. Pembe Met Gala merdivenlerini çıkarken 4 kıyafet değiştirdi  ve adeta bir performans sanatı sergiledi. Bazılarının aksine (Karlie Kloss) konsepti gerçekten anlamıştı. Aslında bir estetik algısı olan Camp, Oscar Wilde’ın “One should either be a work of art, or wear a work of art.” cümlesi ile anlatılabilir.

Cher, tasarımcı Bob Mackie kıyafetiyle 1974

Tema: Romantic and Glamorous Hollywood Design 1974

Cher wearing Bob Mackie in 1974.jpeg
Getty Images


Naked Dress terimini Carrie Bradshaw, Sex and the City’nin 1.sezon 1. bölümünde giydiği elbiseyle moda sözlüğüne soktuğunu savunmak yanlış değil ama doğru da sayılmaz. Tasarımcı Bob Mackie’nin çıplak illüzyon elbisesi dediği elbise benim kişisel favorim. Hem romantik hem cesur bu kıyafet zamanın çok ötesinde bir tasarım. Tema, Hollywood’un tarihini, kurgu ve olağanüstü bakış açısıyla abartılmasını ele alıyordu. Kadın başrollerin/kahramanların öne çıktığı bir sergiydi.

Rihanna,  Guo Pei tasarımı, 2015

Tema: China: Through the Looking Glass, 2015

GettyImages-526660960.jpeg
Lars Niki | Getty Images

Bu sergi, Çin estetiğinin Batı modası üzerindeki etkisine ve Çin'in yüzyıllardır moda ve hayal gücünü nasıl beslediğine odaklanıyor. Rihanna, Guo Pei tarafından tasarlanan, 25 kilogram ağırlığında ve kuyruğu 4.88 metre uzunluğunda bir elbise giyerek herkesi büyüledi. 50.000 saat süren işçilikle hazırlanan bu kıyafetin yapımı 2 yılda ve tek bir kişi tarafından  tamamlandı. Tesadüf eseri denk geldiği bu tasarımcı Çin kültürünü moda ile birleştiriyor.

Daphne Guinness,  Alexander McQueen tasarımı, 2011 

Tema: Alexander McQueen: Savage Beauty

Daphne Guinness in Alexander McQueen, 2011 .jpeg
Getty Images

Alexander McQueen'in ölümünden bir yıl sonra Met'teki Savage Beauty sergisi, müze tarihinin en popüler sergilerinden biri. Tasarımcının moda dünyasına bıraktığı mirası onurlandıran bu sergi Alexander McQueen’in en çarpıcı tasarımlarından oluşuyordu. Daha önce bir kez daha giydiği görkemli tüylü bir elbiseyle kırmızı halılı merdivenlerde dikkatleri üzerine çeken Daphne Guinness ve diğer davetliler için oldukça duygusaldı.

Princess Diana, Christian Dior  tasarım, 1996

Tema: Christian Dior, 1996 

Princess Diana in Dior (1996).jpeg
Patrick McMullan | Getty Images

Moda dünyasının en önemli tasarımcılarından Christian Dior adına düzenlenen bu sergide 80'den fazla parça bulunuyordu. Korseleri yeniden şekillendirerek “New Look” adında yeni tasarımlar yapan Dior, geleneksel silüetleri yeniden tasarlayarak moda tarihine geçti. John Galliano tasarımı lacivert ipek kumaş ve dantel detaylı elbise giyen Prenses Diana, Kraliyet ailesinin protokollerinden kurtulmasını kutluyordu. Bu onun özgürlük alanıydı. Marka daha sonra, Prenses Diana’nın o gece taktığı çantanın adını Lady Dior olarak değiştirdi.

Rihanna, Maison Margiela tasarım 2018

Tema: Heavenly Bodies: Fashion and the Catholic Imagination, 2018

GettyImages-955754056.jpeg
John Shearer | Getty Images

Kutsal ruhlarla dolu bu Met Gala sergisinde Vatikan'dan gelen nadir eserler sergilendi. Yine John Galliano tasarımı ve yine Rihanna. Ama bu sefer Papa olarak karşımızda. Katoliklikten ilham alan bu kıyafetle Rihanna, inci ve mücevherlerle kaplı bir cüppe giyerek kırmızı halıda yürüdü. Herkesi kendine hayran bırakan Rihanna bir kez daha Met Gala’nın en iyi giyinenler listesindeydi, bazılarının aksine (Karlie Kloss)!

Diana Vreeland , Yves Saint Laurent tasarım, 1980

Tema: The Manchu Dragon: Costumes of China, 1980

GettyImages-91276599.jpeg
Rose Hartman | Getty Images

İlk moda editörü sayılan ve Met Gala’nın günümüzdeki haline gelmesini sağlayan efsane editör Diana Vreeland, en sevdiği tasarımcı Yves Saint Laurent tasarım kıyafet ile geceyi hem düzenliyor hem de ona katılıyor. Asya kültürüne politik bir bakış açısıyla yaklaştığı bir tema seçiyor. Hem temayı belirleyen hem de serginin kürasyonunu elleriyle yapan Vreeland’ın kıyafeti, renkli kişiliğini ve avangart tarzını yansıtıyor. Davetlilerden de aynı avangart ve glamorous bakış açısın bekliyor. 
Onu çok seviyorum.

2025 Met Gala’da bizi neler bekleyeceğini bilmiyorum, ama neyin beklememesi gerektiğini biliyorum: Dümdüz, sıkıcı takım elbiseler giyerek gelen erkekler. Yaratıcılık, mükemmel terzilik ve biraz da kaos bekliyorum. Efsane editör Andre Leon Talley’in de dediği gibi; “It's a famine of beauty, honey! a famine of beauty…my eyes are STARVING for beauty!”

Bakalım bizi neler bekliyor. Met Gala’dan sonra kıyafetlerin yakışıp yakışmadığını yorumlamak için tekrar buluşalım!

zeynepkerpisci
Zeynep Kerpişçi
Moda Yazarı
Yaratıcı burs yarışmasını kazanan ilk Türk olarak, 2018 yılında moda eğitimi için ilk adımı atarak Milano'ya taşındım. 2021 yılında Milano'daki Istituto Europe di Design Üniversitesi Fashion Styling bölümünden mezun olduktan sonra İstanbul’da freelance moda editörü olarak çeşitli yayınlarla çalıştım. Pekçok farklı marka ve isimle projelerde yer aldım. Şu anda freelance editörlüğe devam ederken bir yandan da Londra’da Istituto Marangoni'de yüksek lisans eğitimime devam ediyorum.
Devamını okumak için tıklayın
Haftalık